Rientolan Setlementti järjestää monenlaisia tapahtumia, kuten konsertteja, luentoja, iltamia, kirppiksiä, näyttelyitä, lauluiltoja, seminaareja… Tule viihtymään kanssamme ja ota mukaan ystäväsi! Vuokraamme myös tilojamme, kuten Pirttiä, Nutturaa ja Puutyötilaa, yksityiseen käyttöön. Ota rohkeasti yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää.


MARRASKUU

KULTTUURITORSTAI: VANHAT PARANNUSKEINOT

19.11.2020
Tiesitkö, että hämähäkinseitti auttaa veren hyytymistä? Yrtit, vanhan kansan parannuskonstit ja perinnetieto ovat aiheina FM Marja-Liisa Tanhuan luennolla Rientolan Pirtillä to 19.11.2020 klo 13–15. Hän kertoo viettäneensä aikanaan pitkiä päiviä Haarlan palatsissa, kun Tampereen yliopiston kansanperinteen laitos vielä sijaitsi rakennuksessa. Myös Matti Hakon kansanomaista lääkintätietoutta koskevat teokset ovat innoittaneet Tanhuaa hänen perehtyessään vanhan kansan parannuskeinoihin. Kansanparantajien historian sekä rohdoskasveina käytettyjen yrttien esittelyn ja käyttötapojen lisäksi hän kertoo Kulttuuritorstai-tilaisuudessa saunan merkityksestä suomalaisessa kansanlääkinnässä.

Koronatilanteen takia Pirttiin otetaan vain 30 kuulijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tilaisuuteen riikka.lapiolahti@rientola.fi tai tekstiviestillä numeroon 0442416312.

Miten ennen tauteja parannettiin: yrtit ja erilaiset aineet -luennon järjestää Rientolan Setlementti yhdessä Suomen Senioriliikkeen kanssa.


MENNEET TAPAHTUMAT

2020

LOKAKUU

KULTTUURITORSTAI: 4 VANHENEVAN NAISEN TARINAA

22.10.2020
Mitä vanhaksi tuleminen merkitsee? Putoaako ihminen kehityksen kyydistä? Pakahtuuko sitä suruun, kun yhteys lapsiin ja lastenlapsiin vähenee? Onko näyteltävä fiksumpaa kuin onkaan, jotteivät muut luulisi dementikoksi? Näitä miettii neljä naista odottaessaan pääsyä lääkärille. Pitkän uran mielenterveys- ja kriisityön parissa tehnyt kasvatustieteen tohtori Annukka Häkämies ja draamaryhmä Hovinarrit esittävät 4 vanhenevan naisen tarinaa Rientolan Pirtissä to 22.10. klo 14–16. Parodinen, koominen ja pohdinnallinen esitys ikääntymiseen liittyvistä haasteista, tunnoista ja karikoista sopii erinomaisen hyvin myös miehille.

Koronatilanteen takia Pirttiin otetaan vain 30 katsojaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tilaisuuteen riikka.lapiolahti@rientola.fi tai tekstiviestillä numeroon 0442416312.


TULE!-HANKKEEN LUENTOSARJA VAPAAEHTOISILLE, OSA 3

20.10.2020
Vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille kohdistetun koulutus- ja luentosarjan kolmas tapaaminen on Kansalaistalo Mansikkapaikassa ti 20.10. klo 17–19. Luennon aiheena on kansalaisvaikuttaminen ja hyväntekeväisyystoiminnan monet muodot. Lisäksi illan aikana suunnitellaan tulevaa. Tule mukaan ja kerro meille, miten sinä haluaisit olla mukana kehittämässä Lielahti-Lentävänniemen aluetta!

Koulutuksen ja luennot järjestää Rientolan Setlementin, Sopimusvuori ry:n ja Kansalaistalo Mansikkapaikan yhteinen Tule!-hanke. Osallistuminen koulutukseen ei sitouta mihinkään. Tervetuloa!


KULTTUURITORSTAI: MITÄ PITÄÄ TIETÄÄ PERINNÖSTÄ?

1.10.2020
Askarruttavatko sinua perinnönjakoon ja testamenttiin liittyvät kysymykset? Tammer-Juristit Oy:n varatuomari Janne Nuutinen kertoo Edunvalvonta, perintövero- ja testamenttiasioita -luennollaan Rientolan Pirtillä to 1.10.2020 klo 13–15 meille kaikille tuiki tärkeistä juridisista asioista. Tilaisuuden järjestää Rientolan Setlementti yhdessä Suomen Senioriliikkeen kanssa.


SYYSKUU

TULE!-HANKKEEN LUENTOSARJA VAPAAEHTOISILLE, OSA 2

29.9.2020
Vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille kohdistetun kolmiosaisen koulutus- ja luentosarjan toinen tapaaminen on Rientolan Pirtissä ti 29.9. klo 17–19. Rientolan historiallisten rakennusten entisöimisestä vastaava Matti Toivakainen esittelee, mitä kuluneen kesän aikana on tehty, ja rakennuskulttuuriin erikoistunut tutkija Miinu Mäkelä Pirkanmaan maakuntamuseosta kertoo alueen historiasta ja siitä, miksi vapaaehtoisten panos kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ja maisemien säilyttämisessä on tärkeää.

Koulutuksen ja luennot järjestää Rientolan Setlementin, Sopimusvuori ry:n ja Kansalaistalo Mansikkapaikan yhteinen Tule!-hanke. Osallistuminen koulutukseen ei sitouta mihinkään. Tervetuloa!


SADONKORJUUJUHLA

26.9.2020
Rientolan Tornipihalla järjestetään sadonkorjuujuhla lauantaina 26. syyskuuta klo 11–16. Samalla vietetään Rientolan Setlementti ry:n 75-vuotista taivalta. Myynnissä on syksyn satoa, loimulohta, käsitöitä ja taidetta.

Pirtissä on esillä Rientola-näyttely ja navettasiiven puuverstaalla ja savipajalla järjestetään työpajanäytöksiä. Tarjolla on myös musiikkia ja ohjelmaa lapsille. Juhlapäivän päätteeksi pidetään Muistelujen iltapäivä Matti Toivakaisen johdolla. Vapaa pääsy.


KULTTUURITORSTAI: MIELI, KIELI JA TIETOISUUS

17.9.2020
Rientolan Setlementti järjestää yhdessä Suomen Senioriliikkeen kanssa luennon aiheesta Mieli, kieli ja tietoisuus Rientolan Pirtillä to 17.9.2020 klo 13. Filosofian harrastaja Reino Rehn alustaa ja johdattelee yleisöä keskusteluun.


KÄVELYFUTISTURNAUS

15.9.2020
Rientolan Setlementin ja Mielen ry:n yhteinen Mielekästä Liikunnan Iloa -hanke järjestää neljän joukkueen kävelyfutisturnauksen Niemenrannan tekonurmikentällä ti 15.9. klo 10–13. Toisistaan mittaa ottaa neljä innokasta joukkuetta: Rientolan, Sopimusvuoren, Mielekästä Liikunnan Iloa -hankkeen sekä vierailijaksi saapuvan Pälkäneen ryhmän pelaajat. Tervetuloa katsomaan ja kannustamaan – ja jos hyvin/huonosti käy, sinut kaapataan mukaan kentälle! 😉😁


TULE!-HANKKEEN LUENTOSARJA VAPAAEHTOISILLE, OSA 1

15.9.2020
Rientolan Setlementin, Sopimusvuori ry:n ja Kansalaistalo Mansikkapaikan yhteinen Tule – Tulevaisuus toi meidät yhteen -hanke järjestää vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille kolmiosaisen koulutus- ja luentosarjan tänä syksynä.

Ensimmäinen kokoontuminen on Lielahden kartanon aulassa ti 15.9. klo 17–19, jolloin Sopimusvuori ry:n työntekijät Katri Leppisaari ja Mari Toivonen kertovat Tule!-hankkeesta ja miten se liittyy kartanokahvilan toimintaan ja Hiedanrannan luontoon. Lisäksi Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden koordinaattori Meiju Mertanen valottaa alueen monipuolista kulttuuriyhteistyötä. Osallistuminen koulutukseen ei sitouta mihinkään. Tervetuloa!


LIELAHTI ENNEN JA NYT -KERHO

3.9.2020
Ryhmä on tarkoitettu niin entisille kuin nykyisillekin Lielahden alueen asukkaille. Kerhossa vaalitaan yhdessä paikallista historiaa keskustelemalla ja jakamalla omia muistoja ja kokemuksia muille. Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat lietsulaiset, lentsulaiset, niemeläiset, vainiolaiset, peltokyläläiset, siivikkalalaiset jne. Kerho kokoontuu aina kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 18–19.30. Ryhmän vastuuhenkilönä toimii Veli-Pekka Nieminen.


HEINÄKUU

TALKOOINFO: KORJATAAN YHDESSÄ RIENTOLAN RAKENNUKSET!

9.7.2020
Rientolan rakennusten entisöinti- ja kunnostustyöt käynnistyvät jälleen! Tervetuloa kuulemaan, mitä kaikkea tänä kesänä teemme ja mihin tarvitsemme juuri sinun apuasi.

Kunnostustöistä vastaava Matti Toivakainen kertoo talkooinfossa torstaina 9.7. klo 17 kaikille vapaaehtoisille Rientolan rakennuksia koskevista suunnitelmista, tavoitteista ja erilaisista työtehtävistä. Tervetuloa mukaan – tarjoamme pullakahvit.

Voit ilmoittautua soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 041 3184556 tai s-postitse eija.makinen@rientola.fi. Kiitos, kun autat!


KESÄKUU

VIERAILU: VIHDANTEON MAAILMANMESTARI PENTTI HAKALA

24.6.2020
Haluaisitko oppia tekemään kunnon ja kauniin, viuhkamaisen vihdan? Tule Rientolan tornipihalle keskiviikkona 24.6. klo 15–18, jolloin meillä vierailee ikaalislainen huipputason vihta-asiantuntija Pentti Hakala, joka näyttää mestarin ottein, miten vihta tehdään. Oppimateriaalia on luvassa riittämiin, sillä aiemmin päivällä pihapiiriämme raivataan ja Matti Toivakainen kaataa muutamia koivuja. Tervetuloa oppimaan ja kokeilemaan!

Lisää Pentti Hakalan meriiteistä voit lukea → Saunologian sivustolta.


HUHTIKUU

KONSERTTI: RIENTOLAN SOITTOKUNTA

HUOM! KORONAVIRUSTILANTEEN VUOKSI HUHTIKUUN KONSERTIT ON PERUTTU.

2.4.2020, 20.4.2020, 28.4.2020
Rientolan soittokunta tekee kevään ja kesän aikana konserttikiertueen Tampereen palvelukeskuksissa, turvakodeissa ja senioritaloissa.

Kiertueen aloittaa Keväinen konsertti to 2.4.2020 klo 15.00–15.45 Tammenlehväkeskuksessa, os. Kenttäkatu 17.

Rientolan soittokunta vierailee ma 20.4.2020 klo 13.00–13.45 Pappilanpuiston palvelukeskuksessa, os. Kourutaltankatu 2.

Juhlavaa musiikkia, kuten Finlandia-hymni, kuullaan Veteraanijuhlassa ti 28.4.2020 klo 12.15–13.00 Peurankallion palvelukeskuksessa, os. Peurankallionkatu 10.


HELMIKUU

LASKETTELU-, HIIHTO- JA JOOGAREISSU SYÖTTEELLE

22.2–27.2.2020
Rientolan Setlementti järjestää yhdessä Siivikkalan Nuorten kanssa yhdistetyn laskettelu-, hiihto- ja joogareissun Syötteelle. Retki on tarkoitettu perheille, mutta mukaan otetaan kaikenikäisiä. Syötteellä lasketellaan, hiihdetään, joogataan, askarrellaan ja pelaillaan sisäpelejä. Reissun hinta on 420 €/osallistuja. Hintaan sisältyy matkat, hotellimajoitus 2–4 hengen huoneissa, täysihoito, sairausvakuutus ja yhteisohjelmien tilavuokrat. Viikon aikana tehdään myös päiväretkiä Iso-Syötteelle. Ilmoittaudu Matti Laineelle joko puhelimitse 044 974 4476 tai matti.laine (at) rientola.fi.


TERVEYSLUENTO: LINDA ENROTH JA TARJA JOKINEN

20.2.2020
Tampereen yliopiston terveystieteen tohtori Linda Enroth valottaa Tervaskannot 90+ -luennollaan Rientolan Pirtillä to 20.2.2020 klo 13–15 pitkäikäisten tamperelaisten elämästä 25 vuoden ajalta. Lisäksi Tampereen vanhusneuvoston puheenjohtaja Tarja Jokinen esittelee vanhusneuvoston toimintaa. Tilaisuuden järjestää Rientolan Setlementti yhdessä Suomen Senioriliikkeen kanssa.


TAMMIKUU

KONSERTTI: ANNE-MARI KIVIMÄKI & PALOMYLLY

12.1.2020

Vuoden artisti -palkinnon Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa 2017 voittanut Anne-Mari Kivimäki ja Palomylly-yhtye eli Pekko Käppi ja Ville Rauhala aloittavat vuoden 2020 konsertoinnin Rientolan pirtiltä su 12.1.2020 klo 14. Luvassa on modernia, minimalistista laulumusiikkia, joka sisältää improvisaatiota ja hiljaista haltioitumista.

Anne-Mari Kivimäki on Tampereella asuva freelance-muusikko, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen.

Tampereelta kolmikko suunnistaa New Orleansiin, jossa järjestetään Pohjois-Amerikan merkittävin vuosittainen maailmanmusiikin tapahtuma Folk Alliance International. Anne-Mari Kivimäki & Palomylly on valittu tapahtuman viralliseksi Showcase-esiintyjäksi.

Konserttiin on vapaa pääsy. Tervetuloa haltioitumaan!


LIELAHTI ENNEN -KERHO

9.1.2020
Lielahti ennen -kerho kokoontuu tammikuussa 2020 poikkeuksellisesti kuukauden toisena torstaina eli 9.1. klo 18–19.30 Rientolan Pirtissä (kevään muut kokoontumiset pidetään tavalliseen tapaan kuukauden ensimmäisenä torstaina). Kerhon vastuuhenkilönä toimii Matti Toivakainen. Tervetuloa muistelemaan, keskustelemaan ja kuuntelemaan monenlaisia tarinoita Lielahden alueen tapahtumista ja henkilöistä. Kerho on ilmainen ja ovet ovat avoinna kaikille Lielahden historiasta kiinnostuneille.


JOULUKUU

JOULURAUHAN TOIVOTUS

24.12.2019
Rientolan perinteinen joulurauhan toivotus kuullaan Tornipihalla 24.12.2019 klo 11. Mukana tapahtumassa ovat Harjun seurakunnan seurakuntapastori Tarvo Laakso ja Rientolan soittokunnan kvartetti.


RIENTOLAN JOULUTORI

14–15.12.2019
Tervetuloa nauttimaan joulun tunnelmasta, tekemään löytöjä pukinkonttiin tai ystävälle lahjaksi, kun Rientola järjestää ohjelmallisen joulutorin lauantaina ja sunnuntaina 14.–15.12.2019 klo 11–17. Pirtti ja Vieraspytingin sali täyttyvät taitavista käsityöläisistä tuotteineen; myynnissä on lahjaksi ja joulun valmisteluun sopivia koriste-esineitä, asusteita, mattoja, joulukoristeita, koruja, leivonnaisia, luonnonkosmetiikkaa, makeisia ym. ym. Tornipihalla asiakkaita palvelevat Klapikokki loimulohikärryineen sekä perinteikkään Kauppilan sukutilan väki, joka myy kotimaisia kuusia. Lapsille on luvassa jouluaskartelua ja Joulupukki on paikalla koko tapahtuman ajan. Harjun lapsikuoro esiintyy lauantaina molemmissa rakennuksissa klo 13–14 välillä ja sunnuntaina samoihin aikoihin on tarjolla aikuisten esittämää jouluista musiikkia. Pihapiirin myymälät Makutuote, Putiikki Matilda ja Sisustus Severiina ovat auki molempina päivinä.

P.S. Osallistumme omalla pöydällä myös Aamulehden joulumyyjäisiin Tampere-talossa 14.12.2019 klo 11–15.


JOULULAULUILTA: TARVO LAAKSO

10.12.2019
Harjun seurakunnan seurakuntapastori ja Länsi-Tampereen oma rokkipappi Tarvo Laakso laulaa ja laulattaa yleisöllä rakkaita joululauluja Rientolan Pirtissä ti 10.12.2019 klo 18. Kaappaa mukaan kaveri, äiskä tai ukki ja tulkaa porukalla nauttimaan joulumusiikin synnyttämistä aatoksista ja tunnelmista!


MARRASKUU

KULTTUURILUENTO: MARJA SELIN

21.11.2019
Rientolan soittokunnan jäsen ja entinen historian opettaja Marja Selin kertoo Rientolan Pirtillä to 21.11.2019 klo 13. mm. Tampereen kaupunginarkkitehtina toimineen Birger Federleyn (1874–1935) suunnittelemista lukuisista rakennuksista ja arkkitehtuurista. Esimerkiksi Rientolan omistuksessa oleva tiilinen karjarakennus 16-metrisine viljasiiloineen on Federleyn käsialaa. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!


LOKAKUU

KIRJAILIJAVIERAILU: AULIS AARNIO

24.10.2019
Emeritusprofessori ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja kotiseutumies Aulis Aarnio luennoi Rientolan Pirtillä to 24.10.2019 klo 13 Ilmoneista eli Kangasalla vaikuttaneen seitsenhenkisen kulttuuriperheen elämästä ja vaiheista, joista Aarnio on kirjoittanut mm. näytelmät Haaveiden talo, Viisi sisarusta ja Ilmonien arvoitus. Tunnetuin perheen jäsenistä oli taidemaalari Einar, joka oli Helene Schjerfbeckin oppilas ja josta povattiin opettajansa vertaista mestaria. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!


SYYSKUU

KIRJAILIJAVIERAILU: PANU RAJALA

24.9.2019
Kirjailija Panu Rajala kertoo kirjastaan Suomussalmen sulttaani — Ilmari Kiannon elämä (SKS 2018) Rientolan Pirtillä ti 24.9.2019 klo 13. Suomalaisen kirjallisuuden värikkäimpiin hahmoihin kuuluva Ilmari Kianto (1874-1970) eli vaiherikkaan elämän monine rakkausdraamoineen ja talousvaikeuksineen. Suomussalmen sulttaaniksi kutsuttu Iki-Kianto oli asettumaton anarkisti, hersyvä muistelija, ärisevä aikalaiskriitikko ja Kekkosen juttukaveri. Tule kuuntelemaan, mitä kaikkea Rajala on saanut selville Punainen viiva -klassikon kirjoittaneesta Kiannosta!


SADONKORJUUJUHLAT RIENTOLAN TORNIPIHALLA

14.9.2019
Tervetuloa juhlistamaan syksyn alkua ja nauttimaan monenlaisista maan antimista Rientolan Tornipihalle la 14.9.2019 klo 11–14! Tarjolla on monenlaisia maan antimia, paikallisia kulinaarisia herkkuja, unohtumattomia makuelämyksiä. Voit myös ostaa upeita käsitöitä ja vaatteita itsellesi tai lahjaksi. Juhlatunnelman kruunaa elävä musiikki.

ELOKUU

KÄVELYFUTISTURNAUS

27.8.2019
Tervetuloa mukaan neljän (4) joukkueen kävelyfutisturnaukseen, joka järjestetään Niemenrannan tekonurmikentällä ti 27.8.2019 klo 10–14. Kenttä sijaitsee Rientolan Setlementin vieressä, osoitteessa Federleynkatu 17. Joukkueen pelaajien minimimäärä on 5 + maalivahti, tuomarit valitaan jokaisesta joukkueesta. Kaikki halukkaat pääsevät pelaamaan. Pelien jälkeen tarjoamme keittolounaan, leivät ja juomat sekä pullakahvit Rientolan Pirtillä. Turnauksen järjestää Mielekästä liikunnan iloa -hanke. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: p. 050 353 7243/JP tai j-p.heininen (at) rientola.fi.