Olemme käynnistäneet Mesenaatti.me-palvelussa joukkorahoituskampanjan, jonka avulla keräämme varoja Tampereen Niemenrannassa sijaitsevan 100 vuotta vanhan ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan karjarakennuksen entisöimiseen.

Tule mukaan ja pelasta kanssamme Rientolan navetta!

Teemme navetasta kaupunkilaisille avoimen, inspiroivan ja viihtyisän kohtaamispaikan, jossa voi askarrella, tuunata, harrastaa liikuntaa, esittää ja kuunnella musiikkia, pelata ja järjestää erilaisia tapahtumia.

Rientolan Setlementti ry hankki vuonna 2015 Niemen vanhan kartanoalueen, jonka huonoon kuntoon päässeet rakennukset yhdistys entisöi monipuolisiksi harrastus-, kulttuuri- ja liikuntatiloiksi.

Arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema tiilinen karjarakennus on valmistunut vuonna 1918, jolloin kartanossa oli peräti 70 lehmää ja 26 hevosta. Navetan päätyä koristavat komeat lähes 20-metriset tornit, jotka näkyvät Pispalaan asti!

Tule sinäkin mukaan talkoisiin ja rahoita hankettamme. Valitse itsellesi sopiva vastike ja auta meitä luomaan navetasta kaikille avoin, mukava ja monipuolinen harrastus-, liikunta- ja tapahtumakeidas! Näitä tuotteita ja elämyksiä saat vain Rientolasta.

Vastikkeita ovat mm. Rientolan savipajassa käsin tehty keraaminen avaimenperä (10 €) sekä kahvi ja herkullinen päivän pulla Rientolan tornipihassa sijaitsevassa Makutuotteen kahvilassa (10 €).

Vastikkeista huokuu Rientolan henki

Rientolan satavuotisen navetan joukkorahoituskampanjan vastikkeita on ollut ideoimassa, suunnittelemassa ja tekemässä Rientolan Setlementti ry:n työtekijöitä, Puu-ukkoja ja -akkoja, savipajan ohjaajia, Nuorten verstaan nuoria, Rientolan tiluksilla työskenteleviä taiteilijoita ja vapaaehtoisia. Olemme halunneet, että vastikkeista huokuu Rientolan henki.

Keraamisen avaimenperän muodoksi valikoitui sydän, koska arkkitehti Birger Federleyn suunnitteleman karjarakennuksen entisöiminen ja kunnostaminen on meille rientolalaisille tuiki tärkeä hanke, todellinen sydämen asia.

Lehmät ovat innoittaneet taiteilijoita

Keraamiset jääkaappimagneetit, joissa kohoavat navetan komeat tornit, on tehty käsin ja siksi uniikkeja (koko 4,5 cm X 4,5 cm). Takapuolelta löytyy taiteilija Ahti Saarisen toteuttama lehmäleima.

Lehmät ovat innoittaneet myös artesaani Kristiina Hietasaarta, joka on suunnitellut Rientolan Ruusa -kauhanlepuuttajan. Materiaalina on korkeanpolton savi ja kiiltävä ruosteenpunainen lasite. Ruusa on 13 cm korkea, alaosa on läpimitaltaan 11 cm. Aika ihana keittiötä koristamaan, eikö!

Keraamiset jääkaappimagneetit (15 €) ja keraaminen kauhanlepuuttaja Rientolan Ruusa (40 €) kertovat molemmat persoonallisella tavalla Rientolan navetan historiasta.

Rientola tarvitsee sinua

Sinun tukesi avulla voimme saada paljon aikaan: korjaamme lattian ja 9 kpl sata vuotta vanhoja ikkunoita. Lisäksi rakennamme navettaan käyttövesijärjestelmän, viemäröinnin, 4 wc:tä ja 5 puista pariovea. Myös tiilinen 25 m² julkisivu palautetaan alkuperäiseen asuun. Entiseen lantalaan teemme 200 neliömetrin liikuntasalin.

Työtä siis piisaa – varsinkin, kun julkisivujen entisöiminen toteutetaan huolellisesti perinnekorjaamisen keinoja käyttäen ja sisätilojen kunnostaminen käyttötarpeiden mukaan nykyteknologiaa hyödyntäen.

Voit auttaa meitä osallistumalla joukkorahoitukseen Mesenaatti.me-palvelussa. ← Toimi heti!

Joukkorahoituksella saamme aikaan:

1000 € – laitevuokrat, kuten henkilönostimet ja piikkausvälineet
2000 € – tarvittavan puutavaran hankinta
5000 € – tiilisen julkisivun kunnostaminen
10 000 € – 3 kpl puista pariovea
15 000 € – käyttövesi- ja viemärijärjestelmän rakentaminen
25 000 € – ilmastoinnin rakentaminen
30 000 € – lattioiden uusiminen
50 000 € – lattialämmitysjärjestelmän rakentaminen maalämpöä varten.

Kuten kuvista näet, apusi tulee todelliseen tarpeeseen.

Tilaa isäntärenki Matti yritykseesi!

Voit tukea kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen entisöintiä tilaamalla isäntärenki Matin vierailemaan yritykseesi. Rientolan rakennusten entisöinti- ja kunnostustöitä johtava Matti Toivakainen on perinnerakentamisen ja hirsirakentamisen kävelevä sanakirja ja loistava puhuja, joka kertoo innostavalla tavalla Rientolan ja Lielahden historiasta ja rakennuksista, vanhoista rakennusmenetelmistä ja setlementtiaatteesta ruohonjuuritasolla.

Tilaa isäntäreki Matti vierailemaan yrityksesi tilaisuuteen tai tyky-päivään (2–3 tunnin vierailu 1500 €).

Sata vuotta vanhan tiilisen navetan kunnostaminen on hidasta ja kallista, mutta alueeseen liittyvä suuri tunnearvo sekä vahva usko Rientolan visioon yhteisöllisestä harrastus- ja kansalaistoiminnan keskuksesta elähdyttää entisöinti- ja kunnostustöitä johtavaa Mattia.

Hän muistuttaa, että kartanoalue on Museoviraston suojelema, ja siksi julkisivut entisöidään perinteitä ja vanhoja työtapoja kunnioittaen.

– Olemme erittäin kiitollisia kaikille, jotka osallistuvat tähän mittavaan työhön. Tarvitsemme taloudellista tukea sekä osaavia ja innokkaita tekijöitä, jotta navetta palvelisi kaupunkilaisia myös seuraavat sata vuotta.

Vanhojen rakennusten entisöiminen ja Lielahti-Lentävänniemen alueen elävöittäminen on meille sydämen asia.

Vastikkeiden joukossa on myös harvinaisuus: Niemen navettataulu (1000 €), joka on korkealuokkainen jäljennös arkkitehti Birger Federleyn piirtämästä ja signeeraamasta rakennuspiirustuksesta vuodelta 1918. Taulussa on tumma mäntykehys, jossa on tammipinnoite. Kehystyksessä käytetään kirkasta lasia.

Kädentaidot ovat Rientolassa kunniassa

Upeat keraamiset vadit on tehty käsityönä Rientolan savipajassa. Ne ovat läpimitaltaan 25 –33 cm, ja niissä on korkeanpolton elintarvikekelpoinen lasite.

Rientolan puuverstaalla tehtyjen puisten grillipihtien materiaalina on tammi tai saarni. Grillipihtien pituus on 35 cm ja ottimen leveys 6 cm ja ne on käsitelty elintarvikekelpoisella parafiiniöljyllä.

Hehkuvaväriset käsityönä tehdyt vadit ovat kaikki erilaisia, kukin omalla tavallaan ainutkertainen. Vastikkeessa ovat mukana puiset grillipihdit (120 €).

Löydät joukkorahoituskampanjamme → Mesenaatti.me-palvelusta. ← Siellä esittelemme kaikki vastikkeet.