KAUNOTTARET KUNTOON!

Rientolan Setlementti hankki vuonna 2015 käyttöönsä Niemen vanhan kartanoalueen, jonka rakennukset se entisöi ja perinnekorjaa harrastus-, kulttuuri- ja liikuntatoimintaa sekä tapahtumia varten. Museoviraston suojelema kokonaisuus, johon kuuluvat kaksi hirsikaunotarta – Pirtti eli päärakennus vuodelta 1861 ja pari vuotta myöhemmin valmistunut vieraspytinki – 1877 tehty jääkellari ja 1918 valmistunut, arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema tiilinen karjarakennus, on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä.

PÄÄRAKENNUS HEHKUU MAISEMASSA

Tällä hetkellä entisöintityöt keskittyvät Rientolan päärakennukseen. Sen ulkoseinistä raaputetaan pois vanha maali ja käsitellään homeenestoaineella, minkä jälkeen seinät saavat alkuperäisen värinsä eli keltaisen, tarkemmin ilmaistuna tuleentuneen kauran kellertävän värin. Rakennuksen sisällä laajennetaan ja uudistetaan toimistotiloja.

Myös vuonna 1863 valmistunut empiretyylinen vieraspytinki, joka on nykyään vuokrattu Sopimusvuori ry:lle, maalataan kesällä 2021 hienostuneella vaaleansinisellä. Pytinki on aiemmin toiminut rusthollina ja sittemmin mm. Niemen tilan puutarhurin asuntona sekä Puulaki Oy:n työterveyshuollon toimipisteenä.