KAUNOTTARET KUNTOON!

Rientolan Setlementti hankki vuonna 2015 käyttöönsä Niemen vanhan kartanoalueen, jonka rakennukset se entisöi ja perinnekorjaa harrastus-, kulttuuri- ja liikuntatoimintaa sekä tapahtumia varten. Museoviraston suojelema kokonaisuus, johon kuuluvat kaksi hirsikaunotarta – Pirtti eli päärakennus vuodelta 1861 ja pari vuotta myöhemmin valmistunut vieraspytinki – 1877 tehty jääkellari ja 1918 valmistunut, arkkitehti Birger Federleyn suunnittelema tiilinen karjarakennus, on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä.

VIERASPYTINGIN MONTA ROOLIA

Tällä hetkellä entisöintityöt ovat keskittyneet kaksikerroksiseen hirsiseen vieraspytinkiin. Vuonna 1863 valmistunut rakennus edustaa ulkovuoraukseltaan empiretyyliä. Pytinki on aiemmin toiminut rusthollina ja sittemmin mm. Niemen tilan puutarhurin asuntona sekä Puulaki Oy:n työterveyshuollon toimipisteenä.

MESENAATTI-KAMPANJA KÄYNNISTYY

Vieraspytingin entisöiminen on aloitettu kesällä 2018. Silloin rakennuksen alla oleva maapohja puhdistettiin ja rakennettiin osittain uusi lattiarunko. Korjauksiin saatu tuki ei kuitenkaan riitä. Siksi Rientolan Setlementti käynnistää Mesenaatti-kampanjan, jonka avulla yhdistys kerää rahaa kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan vieraspytingin entisöimiseen ja perinnekorjaamiseen. Tule mukaan talkoisiin ja auta meitä kunnostamaan pytinki upeaksi hirsikaunottareksi, jollainen se alun perin oli!