PITKÄJÄNTEISTÄ TYÖTÄ

”Aikamoinen savotta”, totesi Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari Anne Uosukainen Rientolan entisöinti- ja kunnostusurakasta, joka toki jatkuu vielä. Rientola-Säätiö sr:lle 11.9.2021 myönnetty Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto jaetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on tuloksekkaasti, esimerkillisesti ja pitkäjänteisesti toiminut pirkanmaalaisen kulttuuriympäristön hyväksi. Rientola sai palkinnon Niemen kartanon arvokkaan kulttuuriympäristön säilyttämisestä ja kunnostamisesta.

Museokeskus Vapriikin auditoriossa Tampereella pidetyssä tilaisuudessa Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon sai myös arkkitehti Jouko Seppänen pitkäkestoisesta, omaehtoisesta ja merkittävästä työstään historiallisten karttojen käyttämisessä kaupunkihistorian tutkimuksessa ja kaupunkihistorian tunnetuksi tekemisestä.

Pirkanmaan maakuntamuseon rakennuskulttuuriin erikoistunut Miinu Mäkelä valottaa videolla Niemen kartanon ja sen rakennusten taustaa ja niitä seikkoja, joiden ansiosta Rientola-Säätiö sr:lle päätettiin myöntää kulttuuriympäristöpalkinto.

TAVOITTEENA ELÄVÄ YHTEISÖ

Rientolan Setlementin toimintaan ja Niemen pirttiin liittyvä historia, vahva paikallisuus ja yhteisöllisyys ovat innoittaneet yhdistyksen aktiiveja jo 10 vuoden ajan Niemen kartanoalueen visioinnissa, kunnostamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Rientolan Setlementti muutti Lielahden Possijärvenkadulta Niemenrantaan 2017. Kuuden vuoden aikana setlementille on kunnostettu pirtin juhlatila, toimistotilat, puutyöverstas, savipaja sekä liikuntatila.

Kartanon pihapiiriin kunnostetuissa tiloissa toimivat mm. Sopimusvuori ry, Myymälä & kahvila Makutuote, Sisustus Severiina, Putiikki Matilda sekä Rientolan Pienvarastot. Tulevaisuudessa Rientolan 100-vuotiaaseen navetta- ja tallirakennukseen entisöidään lisää vuokratiloja ja luodaan monipuolinen harrastus-, kulttuuri- ja tapahtumakeskus kaikkien tamperelaisten kohtaamispaikaksi.

MATIN MERKITYS MUISTETAAN

Mittavat, noin miljoonan euron perinnekunnostustyöt eivät olisi toteutuneet ilman Museoviraston avustusta, lahjoituksia, joukkorahoitusta ja tuhansia vapaaehtoistyötunteja. Rientolan Setlementin toimijat ovat ikuisesti kiitollisia kaikille tukijoille sekä edesmenneelle perinnerakentaja, yrittäjä Matti Toivakaiselle, jonka ansiosta kartanoalue maisemineen saatiin pelastettua.

Kulttuuriympäristöpalkinto on upea muistutus siitä, miksi Rientolassa tullaan jatkossakin tekemään työtä kulttuuriperinnemaiseman ja alueen yhteisöllisyyden eteen. Yhteisöllinen visiomme vaati kuitenkin myös jatkossa tukea toteutuakseen.

Palkinnon vastaanottivat Rientolan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Sanna Natunen (vas.), Rientolan Setlementti ry:n hallituksen puheenjohtaja Mauno Myllykoski, Rientolan Setlementti ry:n hallituksen jäsen Seija Jokiperä-Toivakainen ja Rientola-Säätiö sr:n ja Rientolan Kerhola Oy:n hallitusten puheenjohtaja Jalo Pirhonen.

Kuvan Rientolasta lintuperspektiivistä on ottanut Otto Pirhonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *