MIELEN HUOLTOA

Esittelemme blogissamme Rientolan Setlementin henkilökuntaa, ohjaajia, vapaaehtoistyöntekijöitä ja yhteistyökumppaneitamme. Tällä kertaa vuorossa on Jouko Lehto, joogaohjaaja ja terveysinnostaja.

Vaikka Jouko Lehto on jo yli 70-vuotias, aloittaa hän päivänsä liikunnalla kuten aina ennenkin. Aamuinen joogahetki huoltaa niin mieltä kuin kehoa, ja siksi se on hänen mielestään erinomainen liikuntamuoto kaikille. Eläköityneenä leskimiehenä Joukolla on omien sanojensa mukaan paljon aikaa omalle harrastustoiminnalle. Silloin kun hän ei opiskele tai itse joogaa, hän käy ohjaamassa joogatunteja eri osallistujaryhmille.

Joogasta tuli tärkeä osa elämää Joukolle vaimon kuoleman jälkeen vuonna 2013. Ennen varsinaista lajiin syventymistä hän harrasti mm. äijäjoogaa, ja tutustuttuaan Saarijärven joogaopiston toimintaan Jouko aloitti 6–7 vuotta kestävän joogaopettajakoulutuksen vuonna 2017. Toukokuun lopussa hän matkaa opistolle suorittamaan opintojensa syventävien opintojen toisen osuuden, minkä lisäksi hän suorittaa erilaisia erikoiskursseja, kuten muistijoogakurssin.

TUOLIJOOGAA SENIOREILLE

Jouko ohjaa Rientolan tiloissa erityisesti senioreille suunnattuja joogatunteja, ja lisäksi hän on viimeisen parin vuoden aikana ohjannut tunteja myös Mielekästä liikunnan iloa -hankkeen osallistujille Tampereen keskustassa. Joogaopettajakoulutus tarjoaa valmiudet opettaa kaikenikäisiä joogaajia, mutta senioriryhmien ohjaaminen on tuntunut luontevimmalta.

Rientolan toimintaan Jouko tutustui vuonna 2015 osallistuttuaan itse seniorijoogaryhmiin, ja vuonna 2018 hän pääsi ohjaamaan opettajakoulutuksensa vaatimat näyttötunnit Rientolan kursseilla.

– Ohjasin myös tuolijoogaa Syötteen talviretkillä. Olen mukavasti päässyt mukaan Rientolan toimintaan, hän toteaa.

KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA

Joukon mukaan jooga toimii itsehoitomuotona terveyden tukemisessa ja ongelmien ennaltaehkäisyssä. Joogaryhmissä tapaa vertaisia ihmisiä, saa tukea ja yhteisöllisyyttä. Hetkellinen pysähtyminen rauhoittaa, sillä nykyelämä on täynnä ulkoisia ärsykkeitä. Liikunta auttaa pitämään kehon kunnossa, hoitaa lihaksia ja niveliä.

– Jooga vaikuttaa myös mieleen: kun kehossa on tasapaino niin hyvä olo seuraa jälkitunteena. Liike on lääke, Jouko muistuttaa.
Erityisesti tuolijoogaa hän suosittelee ihmisille, joita laji kiinnostaa mutta joiden kehon liikkuvuus luo rajoitteita. Tuolin tarjoama tuki mahdollistaa erilaisia liikkeitä ja tuo turvaa.

OPITTAVAA RIITTÄÄ

Ohjaustyössä jatkuva koulutus ja opiskelu motivoivat toiminnan kehittämiseen. Jouko kertoo paneutuneensa myös joogan teoriaan, filosofiaan ja historiaan. Ammennettavaa ja opittavaa riittää paljon, ja ohjaustunteja hän kertoo vetävänsä niin pitkään kuin omaa terveyttä riittää.

Rientolan tiloihin valmistuvaa liikuntasalia Jouko odottaa innolla, jotta joogaajat voivat siirtyä upouusiin tiloihin. Lisäksi hän toivoisi tiedon joogan hyvinvointivaikutuksista sekä harrastusmahdollisuuksista leviävän yhä useamman tietoisuuteen. Koronatilanteen helpottaessa ryhmäläisiä olisi mukavaa saada lisää ja löytää uusia innostuneita joogaajia.

– Erityisesti miehiä kaivattaisiin vielä mukaan, sillä jooga sopii aivan kaikille ja tekee hyvää jokaiselle!

Teksti: Heini-Sofia Alavuo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *