ALUEKEHITTÄMINEN INNOSTAA ASUKKAITA

Luonto, pehmeät arvot ja hyvän mielen verkostot. Nämä kolme teemaa nousivat ylitse muiden, kun vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet kertoivat toiveistaan Tule!-hankkeen etäkahveilla. Ensimmäistä kertaa järjestetty ryhmävideokeskustelu osoittautui oivalliseksi ja inspiroivaksi tavaksi nostaa esiin sekä Lielahti–Lentävänniemi-alueen asukkaiden tarpeita että keinoja edistää yhteisöllisyyttä.

Hankkeen työntekijät Katri, Mari, Ellinoora ja Eija kuuntelivat tarkalla korvalla videokeskusteluun osallistuneiden ajatuksia ja esittelivät samalla Sopimusvuoren, Rientolan ja Mansikkapaikan roolia ideoiden mahdollistajina.

KONKAREITA JA AKTIIVISIA TULOKKAITA

Etäkahveille osallistui niin paikallisia kokeneita yhdistysihmisiä, jotka omien sanojensa mukaan ”innostuvat kaikesta”, kuin myös alueelle hiljakkoin muuttaneita, joita vapaaehtoistoiminnan lisäksi kiehtovat arkkitehtuurisesti omaleimaiset ja toiminnallisesti uudistuvat kaupunginosat, kuten Hiedanranta ja Niemenranta.

Keskustelussa nousi vahvasti esiin, miten korona-aika on lisännyt ihmisten halua auttaa muita ja toimia tukena sekä ystävänä nykytilanteessa, jossa erityisesti ikäihmisten ja riskiryhmään kuuluvien yksinäisyys korostuu karanteenimääräysten ja rajoitusten takia. Tule!-hankkeen tiimi otti saman tien kopin osallistujien ehdotuksesta perustaa hankkeen vapaaehtoisille oma Facebook-keskusteluryhmä, jossa on turvallista tutustua muihin, jakaa tuntemuksia ja pallotella ideoilla.

UUSI JA VANHA KULTTUURI KOHTAAVAT

Kuten Tule! – Tulevaisuus toi meidät yhteen -hankkeessa tutkijana toimiva Mari Toivonen etäkahveilla muistutti, hankkeen toiminta-alue tarjoaa herkullisen asetelman, kun Hiedanrantaan valmistuu piakkoin koti noin 20 000 uudelle asukkaalle. Modernin kehityksen vastapoolina on Lielahti–Lentäväniemi-alueen pitkä ja monisäikeinen historia. Millä kaikilla tavoilla voisimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa olla luomassa asuinalueen yhteisöllisyyttä, jossa vanha ja uusi kulttuuri kohtaavat innostavalla tavalla?

Tule!-hankkeen toteuttajat – Sopimusvuori ry, Rientolan Setlementti ja Kansalaistalo Mansikkapaikka – tarjoavat monenlaista tekemistä ja tiloja uudenlaiselle vapaaehtoistoiminnalle ja sosiaaliselle kohtaamiselle. Tule!-hanke järjestää myös koulutusta vapaaehtoisille. Oli ilo kuulla, mitä kaikkea – lukupiirejä, kässäkerhoja, musiikkituokioita – keskustelijat alkoivat heti suunnitella esimerkiksi Hiedanrannassa toimivaan kartanokahvilaan.

KIRPPIKSIÄ JA PERENNOJEN VAIHTOTORI

Etäkahveilla sovittiin myös ensimmäiset livetreffit – toki turvavälien puitteissa – Hiedanrannan syötävän puiston kasvihuoneille. Luonto, asukkaita ilahduttava maisemapelto ja pienviljely ovat osa Tule!-hankkeen sisältöä. Keskustelussa suunnattiin katse myös poikkeustilan jälkeiseen aikaan ja suunniteltiin yhdessä Rientolan tornipihalla järjestettäviä kirppiksiä ja perennojen ja pistokkaiden vaihtotoria.

Jo ennen sitä on mahdollista auttaa lapsiperheitä. Tule!-hanketiimi muistutti, miten Kansalaistalo Mansikkapaikka järjestää nyt kevään ja kesän aikana lastenvaatteiden, -kenkien ja lelujen vaihtopisteen, jonne saa viedä ja josta voi hakea ilmaiseksi. Laatikot ovat Mansikkapaikan pääovien edessä arkisin noin klo 7–11:30.

TERVETULOA MUKAAN TOIMINTAAN!

Haluaisitko sinä osallistua koronan väistyttyä tapahtumien järjestämiseen? Ilmianna itsesi tai osallistu etäkahveille, joita Tule!-hanke järjestää myös lähitulevaisuudessa. Ota yhteyttä projektipäällikkömme katri.leppisaari@sopimusvuori.fi. tai p. 0444554780. Mikäli Mansikkapaikka kiinnostaa sinua, voit ottaa suoraan yhteyttä Ellinoora Tikkiseen p. 0401287069. Rientolassa puheluusi vastaa Eija Mäkinen p. 0413184556.

Tule!-hankkeen Katri, Mari, Ellinoora ja Eija kiittävät täydestä sydämestään kaikkia etäkahveille osallistuneita keskustelijoita. Nähdään pian uudelleen verkossa ja toivottavasti pian myös livenä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *