MUISTITIETOA JA KAUPUNKIHISTORIAA

Rientolan Pirtissä käynnistyi torstaina 3.10. Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan järjestämä historian opintoihin kuuluva menetelmäkurssi, jossa opiskelijat perehtyvät Lielahden alueen menneisyyteen. Kurssin aikana opiskelijat haastattelevat paikallisia asukkaita ja analysoivat keräämäänsä materiaalia osana Tampereen kaupunkikehitystä.

Kurssin nimi – Muistettu kaupunki: tapaus Hiedanranta – on osin harhaanohtava, sillä haastateltaviksi lupautuneiden muistot kattavat useamman Länsi-Tampereen kaupunginosan, kuten Lielahden, Niemen, Niemenrannan ja Lentävänniemen, ihmiset, tapahtumat ja yhteisöt.

TEHDAS, TYÖ JA YHTEISÖT

Kurssin starttipäivänä Rientolan Kerhola Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Rientolan rakennusten kunnostustöitä johtava Matti Toivakainen kertoi opiskelijoille ja opettajille Lielahden historiasta ja henkilöistä sekä vuosikymmenten myötä tapahtuneista muutoksista. Kurssilaiset myös tutustuivat alueeseen Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Hannele Kuitusen johdolla.

Opiskelijat tekevät haastattelut työpareina marraskuun aikana.

Teemoja on neljä: 1) Teollinen työ ja tehtaan lopettaminen 2) Lielahden yhteisöt ja tehtaan lopettaminen 3) Kaupungin reuna-alueella 4) Rakennetun ympäristön merkitykset. Haastateltavat voivat kuitenkin halutessaan kertoa myös muista itselleen tärkeistä paikallisista asioista ja tapahtumista.

Muistettu kaupunki -kurssille osallistujien lopputyöt esitellään kaikille avoimessa tilaisuudessa torstaina 5.12 klo 12–14 Lielahden kartanon aulassa, minkä jälkeen työt luovutetaan kaupungille hyödynnettäviksi alueen kehittämisessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *